Centralno naručivanje pacijenata

Simpozij multidisciplinarnog tima za tumore probavnog trakta Opće bolnice Varaždin

25.04.2017

Priopćenje sa Simpozija multidisciplinarnog tima za tumore probavnog trakta Opće bolnice Varaždin

 Varaždin, 25. travnja 2017. Hotel Turist

      Posljednjih petnaestak godina svjedoci smo izuzetnog napretka u mogućnosti liječenja zloćudnih bolesti . Rezultat je to novih dostignuća spoznaja u onkologiji, kako u dijelu dijagnostike, tako i u pogledu aktivnog liječenja. Zbog toga u odabiru najboljeg pristupa u liječenju zloćudne bolesti  više nije poželjno da se odluke donose na individualnoj razini pojedine specijalnosti, nego nakon što je učinjena kompletna dijagnostika i što se utvrdi primarno sijelo, vrsta ,te stupanj proširenosti maligne bolesti, donosi odluka unutar multidisciplinarnog tima o najboljoj terapijskoj opciji. Naveden pristup je neophodan kako bi se bolesniku omogućilo liječenje koje će dati najbolje rezultate, bilo u pogledu izlječenja ili u pogledu ukupnog preživljenja, a da istodobno kvaliteta života bude što je moguće više sačuvana.

   Mi smo, u Općoj bolnici Varaždin, vođeni navedenim pristupom, 2004. godine formirali multidisciplinarni tim za tumore probavnog trakta, koji je tada bio i prvi na državnoj razini. Okupljeni su liječnici različitih specijalnosti koji zajedno  čine konzilij.  Dakle multidisciplinarni tim čine  patolog, radiolog, gastroenterolog, abdominalni kirurg , radioterapijski onkolog i internistički onkolog. Kako u OB Varaždin nemamo radioterapijskog liječenja, u odluke tima i liječenje uključeni su radioterapijski onkolozi Klinike za tumore KBC „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu.

    Dakle, već trinaest godina multidisciplinarni tim za tumore probavnog trakta se sastaje jednom tjedno, kako bi donio odluku o načinu najboljeg liječenja za svakog bolesnika koji je obolio od raka, a liječi se u našoj bolnici. Vrijednost takvog pristupa  veća je i time što je naša ustanova  opća bolnica, znajući da još danas multidisciplinaran pristup u liječenju tumora probavnog trakta nemaju ni sve kliničke ustanove.

   Zbog svega navedenog organizirali smo današnji  simpozij, gdje smo se prisjetili osnivanja, iznijeli rezultate rada, te na zavidnoj stručnoj razini priopćili  najnovije znanstvene spoznaje u liječenju raka probavnog trakta. 

Željko Vojnović dr.med
Voditelj Odjela za hematologiju, onkologiju i klinčku imunologiju
Služba za   interne bolesti
Opća bolnica Varaždin

Raspored simpozija nalazi se ovdje.

Opća bolnica Varaždin

Ivana Meštrovića 1
42000 Varaždin
Tel: +385 42 393 000
e-mail: bolnica@obv.hr

Služba za plućne bolesti TBC Klenovnik

Klenovnik 1
42 244 Klenovnik
Tel: +385 42 390 200
Fax: +385 42 763 316

Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof

Varaždinska 2,
42220 Novi Marof
Tel: +385 42 406 201
Fax: +385 42 205 305