Centralno naručivanje pacijenata

Svjetski dan sepse (World Sepsis Day) – 13.09.2019.godine

Fotografije uz članak 2
10.09.2019

 

Svjetski dan sepse (World Sepsis Day) – 13.09.2019.godine

 

Opća bolnica Varaždin u suradnji s Hrvatskim društvom medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) pridružuje se već petu godinu zaredom kampanji „Zaustavimo sepsu“ javno-zdravstvenom akcijom s ciljem informiranja građana i jačanja javne svijesti o sepsi potaknuta statističkim brojkama o oboljelima. Sepsa je teško zdravstveno stanje uzrokovano sustavnim upalnim odgovorom tijela na infekciju te dovodi do disfunkcije organa .Uzročnici mogu biti virusi, gljivice no najčešće su bakterije koje mogu biti prisutne u bilo kojem dijelu tijela.

Sepsa globalno zahvati 20 do 30 milijuna ljudi godišnje, od kojih prema izvješću Global Burden of Disease (2012.) umre više od 10 milijuna godišnje, što dovodi sepsu na drugo mjesto po uzroku smrti diljem svijeta. Incidencija sepse je u drastičnom porastu u posljednjem desetljeću, a javnost je vrlo slabo upoznata s sepsom kao javnozdravstvenim terminom i općenito njenim prvim znakovima i simptomima.

Svjetska alijansa za borbu protiv sepse navodi kako se mortalitet sepse može umanjiti za 50 % uz adekvatne mjere prevencije i javnozdravstvene akcije.

Kampanja „Zaustavimo sepsu“ ima za cilj povećati javnu i profesionalnu svijest o sepsi te pokušati svojim aktivnostima doprinijeti smanjenju broja oboljelih i umrlih od sepse.

Opća bolnica Varaždin prepoznala je veličinu ovog problema te je kroz protekle godine organizirala predavanja za zdravstvene profesionalce kako bi problem sepse shvatili ozbiljno te na vrijeme prepoznali i započeli liječenje.

Ove godine u ponedjeljak, 9. rujna, organizirano je predavanje za učenike Srednje medicinske škole te studente sestrinstva Sveučilišta Sjever, kako bi i oni kao budući zdravstveni profesionalci i budući sudionici u zdravstvenoj zaštiti bili informirani o tom problemu. Predavači su bili Željka Gajski dipl.med.techn i Ksenija Kukec dipl. med. techn.

U subotu, 14. rujna, medicinske sestre Opće bolnice Varaždin, HDMSARIST-a, i učenici Srednje medicinske škole Varaždin provest će javno-zdravstvenu akciju, druženje s građanima na Franjevačkom trgu od 10 do 13 sati, s ciljem edukacije o prvim simptomima, znakovima i prevencije sepse, dijeljenjem brošura, odgovaranjem na pitanja, itd.

Uz dobru edukaciju o važnosti ranog prepoznavanja i ranog liječenja posljedice sepse mogu se umanjiti. Medicinske sestre intenzivne skrbi, ali i drugih radilišta Opće bolnice Varaždin, napravile su izniman doprinos povećanju svijesti o sepsi među javnosti i zdravstvenim profesionalcima i nadalje će raditi sve što je u njihovoj domeni kompetencija kako bi utjecale svojim radom na očuvanje zdravlja, prevenciju bolesti i edukaciju zdravstvenih profesionalaca.

Opća bolnica Varaždin

Ivana Meštrovića 1
42000 Varaždin
Tel: +385 42 393 000
e-mail: bolnica@obv.hr

Služba za plućne bolesti TBC Klenovnik

Klenovnik 1
42 244 Klenovnik
Tel: +385 42 390 200
Fax: +385 42 763 316

Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof

Varaždinska 2,
42220 Novi Marof
Tel: +385 42 406 201
Fax: +385 42 205 305